موارد مهم در انتخاب مربی
موارد مهم در انتخاب مربی
ابتدا لازم میدانم قبل از ارائه نکات ذیل توضیح کوتاهی ارائه نمایم.
موارد ذیل همگی نسبی بوده و بعضاً مربی یافت میشود که برخی از موارد فوق را ندارد اما مربی خوبی هست و بلعکس یعنی برخی موارد را دارد اما مربی توانایی نیست. (شرایط فوق شرط لازم اما الزاماً شرط کافی نیست )
1. در آموزش دادن مهارت داشته باشد.
این که مربی دارای مقاوم کشوری و یا جهانی باشد خیلی خوب است اما این اصلاً دلیلی بر مربی خوب بودن وی نمیباشد یک مربی خوب باید یک انتقال دهنده خوب مفاهیم و دانش باشد نه یک ورزشکار خوب و موفق( این نکته در همه رشته ها به راحتی قابل لمس است به عنوان مثال علی دائی و خداد عزیزی دو فوتبالیست بسیار عالی و موفق بودن اما هر گز در ضمینه مربی گری موفق نبودن )
2. مربی دارای نظم و انظباط باشد.
مربی خوب باید در ساعت مشخصی که مشخص شده کلاس را شروع و طبق برنامه نیز کلاس را به پایان برسانه به قول معروف آن تایم باشد .
3. از وقت و دانش خود کم نگذارد.
برخی از مربیان کلاس را 90 دقیقه اعلام مینمایند اما 10 دقیقه از اول کلاس و 10 دقیقه ازآخر کلاس را خلاصه میکنند و یا به عبارتی آن را میپیچونند همچنین برخی مربیان با وجود اینکه دانش بالایی دارند آن را نشر نمیدهند که این گونه مربیان برای شما هیچ خاصیتی ندارند و فقط باعث هدر رفتن پول و زمان شما میشوند.
4. با دانش باشد.
مربی دارای سواد ورزشی و به طریق اولی اگر دارای تحصیلات ورزشی باشد بهتر است مربی خوب باید همواره اهل مطالعه و به روز کردن دانش خود باشد یک مربی با دانش باید هر روز مطالب ورزشی و علمی را از طریق اینترنت و منابع داخلی و خارجی جویا شود .
5. بهداشت را رعایت نماید(تمیز باشد.)
یک مربی حتماً باید نظافت را اولویت کار خود قرار دهد حتماً بعد از هر سانس دوش بگیرد از مام و دئودورانت استفاده نماید از عطر های با کیفیت استفاده نماید .لباس های خود را هر روز بشورد و...
6. سالم باشد.
هم از نظر اخلاقی هم از نظر جسمی هم روانی
از نظر اخلاقی: مثلا وعده دروغین ندهد، مسائل کاری را با مسائل دیگر مخلوط نکند و ...
از نظر جسمی: این که مثلاً دست مربی شکسته باشد مهم نیست چون بعد از مدتی قطعا این مشکل حل میشود اما خیلی مهم است که مربی بیماری های خطرناک نداشته باشد مانند هپاتیت برای این منظور واجب است که مربی اقدام به واکسیناسیون کامل نماید و هیچ اشکالی ندارد که شاگرد از مربی این امر را جویا شود چه بهتر که مربی کارت واکسیناسیون خود را (مثلا در مورد هپاتیت) در معرض دید قرار دهد.
7. آشنایی نسبی به مسائل پزشکی و تغذیه ورزشی.
یک مربی حد اقل باید به کمک های اولیه اشراف کامل داشته باشد و دوره های مربوط به آن را گذرانده باشد .
همچنین در طراحی برنامه ورزشی مشکلات و محدودیت های حرکتی شاگردان خود را در نظربگیرد( یعنی یک برنامه واحد برای همه شاگردان ارائه ندهد)
8. جدیت در کار.
یک مربی باید در انجام کار جدی باشد البته این بدان معنا نیست که کلاس شبیه به سرباز خانه ها باشد اما کلاس رزمی باید تفاوتی با دیگر رشته ها حتما داشته باشد نظم انضباط و جدیت جز لاینفک کلاس های رزمی هستند .
9. یک بعدی نباشد.
یک مربی ورزشی نباید فقط در خصوص رشته ورزشی خود محدود باشد باید به همه رشته ها آشنایت نسبی داشته باشد. همچنین به علوم تغذیه و پزشکی ، از حقوق خود مطلع باشد از علم روانشناسی و علوم ماورا طبیعه و مابعد الطبیعه اطلاع نسبی داشته باشد به کشور های مختلف دنیا سفر کرده باشد اساتید مختلف در رشته های مختلف داشته باشد حداقل به یک زبان خارجی مسلط باشد به کامپیوتر و اینترنت نیز تسلط داشته باشد و ...
10. خوش اخلاق و با حوصله باشد.
یک مربی خوب باید در عین جدیت مهربان و خوش اخلاق باشد گاهی شوخی کند گاهی طنز بگوید.
اگر شاگرد اشتباه کرد با حوصله او را راهنمایی کند و از کوره در نرود و اگر 100 بار هم شاگرد وی مطلب را یاد نگرفت برای بار 101 به او با همان حوصله بار اول توضیح دهد .
11. مربی دارای جا و مکان مشخصی باشد
مربیانی هستند که به فقط به صورت خصوصی به منزل افراد رفته و آموزش میدهند که این امر هیچ ایرادی ندارد اما به شرط اینکه اقامتگاه این مربیان مشخص باشد به قول معروف دفتر و دستکی داشته باشند و یا اگر هم مربی فوق به صورت پاره وقت اقدام به آموزش مینماید آدرسی داشته باشد که در صورت تخلف بتوان وی را یافت.
دقت کنید شماره ثابت را از مربی جویا شوید همچنین پر واضح است موبایل های اعتباری حس اعتماد را به انسان منتقل نمیکند داشتن وب سایت زیبای هر چند باعث افزایش اعتماد میگردد اما کافی نیست (البته اخیراً وجود پلیس سایبری تا حدودی باعث افزایش اعتماد گشته است)پس بهتر است مربی حتی شده یک فضای بسیار کوچک برای آموزش در اختیار داشته باشد با شماره تلفن ثابت و موبایل دائمی و وبسایتی وزین و پرمحتوا و اگر هم امکاناتی از این قبیل ندارد با اعلام نشانی حقیقی و شماره تلفن ثابت اعتماد را به شاگرد خود منتقل نماید.
پس طبیعی است مربی که حتی یک آدرس ایمیل و یک موبایل و آدرس دائمی ندارد نمیتواند قابل اعتماد باشد حتی با وجود توانایی بسیار !!!
12. متعصب نباشد
تعصب یکی از نشانه های جهل است متاسفانه برخی از مربیان فقط رشته ورزشی خود را قبول دارند و آن را بهترین رشته میدانند و حتی تعصب و جهل به جائی میرسد که همکاران هم رشته خود را نیز قبول ندارند پس اگر مربی را دیدید که از دیگران بدگوئی کرد بدانید وی هیچی در چنته ندارد از قدیم گفته اند ((مشک آن است که خود ببوید نه آن که عطار گوید))
حتی اگر یک مربی واقعاً مربی خوبی نبود اخلاق حرفه ای ایجاب میکند که از همکار خود بد نگوید.
نکات فوق مهمترین موارد در انتخاب مربی میباشد اما قطعا به این چند نکته خلاصه نمیشود به اعتقاد اینجانب اگر مربی با این خصوصیات یافتید آن را از دست ندهید.
اینجانب سروش علی پور مدیر و موسس سایت این اطمینان را به شما میدهم کلیه مربیانی که با ما همکاری دارند موارد فوق را دارا میباشند( در مورد خودم هم شما باید نظر بدهید!)